Softshell

Het naderende herfstseizoen brengt een verandering in het kledingpatroon met zich mee. Tijd om ons voor te bereiden op de herfst en bijpassende kleding. Gedurende deze tijd dragen velen kledingstukken vervaardigd uit hardshell en softshell. Dit geldt met name voor sporters die hun activiteiten in de buitenlucht uitoefenen. Vaak zie je mensen gehuld in hardshell- of softshell jassen, maar ook broeken zijn beschikbaar in varianten van deze materialen. Je hebt er ongetwijfeld al eens van gehoord, maar wat houden hardshell en softshell kleding precies in? Hieronder volgt een uitleg over deze materialen en hun kenmerken.

Hardshell

Voordat we uitleggen wat hardshell precies inhoudt, kijken we eerst naar de betekenis ervan. Hardshell staat voor ‘harde schaal’. Wanneer we het hebben over kleding van hardshell, spreken we van waterdichte en winddichte kleding. Hardshell biedt bescherming tegen zowel water als wind, vooral in barre weersomstandigheden. Wellicht denk je nu aan een traditionele regenjas, maar een hardshell jas is net even anders. Een hardshell jas is doorgaans uitgerust met een ademend membraan. Als je voor een hardshell jas gaat, is het belangrijk om je te verdiepen in het type membraan dat wordt gebruikt. Er zijn namelijk verschillende soorten membranen waaruit je kunt kiezen. Je hebt niet alleen keuze in merken van membranen, maar je moet ook overwegen of je een 2, 2,5 of 3-laags membraan wilt. Jassen met een 3-laags membraan zijn het stevigst. Hardshell is vrij slijtvast en heeft weinig rek. Het materiaal is wat stijf, wat betekent dat het niet de meest comfortabele voering heeft. Het is daarom aan te raden om een extra laag onder je hardshell te dragen voor warmte.

Softshell

Softshell kleding wordt vaak aangeduid als technische kleding vanwege de nadruk op draagcomfort. De stof biedt optimale bewegingsvrijheid en uitstekende ademende eigenschappen. Door het membraan zijn de jassen wat dunner en niet volledig waterdicht, maar wel waterafstotend en 70% tot 100% windbestendig. Bij lichte regenval is een softshell jas of broek een goede keuze, maar als er een zware regenbui wordt verwacht, zal een softshell je niet volledig droog houden. Softshell voelt niet stijf aan en biedt een aangenaam gevoel op de huid. Bovendien is het zeer elastisch, waardoor je veel bewegingsvrijheid hebt. Er zijn ook softshell jassen verkrijgbaar met een fleece voering, waardoor ze geschikt zijn voor iets kouder weer.

Verschil tussen de materialen

Verwachten we veel neerslag? Dan raden we aan om voor hardshell te kiezen. Bij lichte regen en frisser weer buiten is de softshell de beste optie. Het voornaamste onderscheid tussen deze twee materialen zit in de waterdichtheid en het ademend vermogen. Een softshell kledingstuk is niet volledig waterdicht, wat resulteert in een beter ademend vermogen vergeleken met hardshell. Bij het dragen van hardshell zul je sneller transpireren en je hebt minder bewegingsvrijheid. In situaties waarbij je intensief beweegt en veel zweet, is softshell daarom een betere keuze. De beslissing tussen hardshell en softshell hangt af van zowel het weer als de activiteit die je gaat ondernemen.

Bedrukte kleding

Overweeg je bedrukte hard- of softshell kleding te gebruiken als werkkleding? Dat is zeker een mogelijkheid. Een opdruk met je bedrijfsnaam, logo of tekst draagt bij aan een grotere bekendheid van je bedrijf. Dat is iets wat iedereen natuurlijk wenst. Bedrukte hard- of softshell kleding kan worden ingezet als effectief reclamemiddel. Het bedrukken van deze kleding gebeurt in onze drukkerij met behulp van siliconen inkt, waardoor doorbloeding (ook wel kleurmigratie) wordt voorkomen. Doorbloeding treedt op wanneer de stof kleur afgeeft aan de inkt, wat resulteert in verkleuring van de bedrukking. Siliconen inkt stoot het kleurpigment van de stof af. Daarnaast bieden we ook de mogelijkheid om kleding te laten borduren. Voor meer informatie over het bedrukken van hard- en softshell kleding, kan je contact met ons opnemen.