Offset druk

Offset druk

Het drukproces

Bij deze druktechniek, die al meer dan honderd jaar bestaat, brengen we de drukinkt aan op een plaat (met jouw ontwerp) en die plaat wordt vervolgens via een 'rubberdoek' op het drukoppervlak gedrukt. Dat oppervlak kan natuurlijk papier zijn - denk bijvoorbeeld aan notitieboekjes en pepermuntwikkels - maar ook muismatten of plastic.

Kenmerkend voor offsetdruk is dat het een indirecte manier van drukken is. Dat wil zeggen dat de drukplaat nooit rechtstreeks in contact komt met het te bedrukken relatiegeschenk. Een groot voordeel is dat er heel fijn en op hoge snelheid gedrukt kan worden.

Wanneer je ons jouw ontwerp toestuurt maken wij hier een negatieve film van. En met dit negatief maken we een printplaat.

De eerste stap van het offsetdrukprocedé bestaat uit het aanmaken van een negatief op basis van het originele ontwerp, jouw logo en/of teksten. Met het negatief kunnen wij vervolgens weer een printplaat maken. Het negatief wordt dan in contact gebracht met een metalen printplaat die is bedekt met een lichtgevoelige emulsie die inkt opneemt. Deze printplaat wordt belicht waardoor de plaat wordt ontwikkeld en de emulsie enkel op de belichte plaatsen achterblijft.

Nadat de printplaat is ontwikkeld, wordt deze op een cilinder op de drukpers gespannen. De plaat wordt eerst met water bevochtigd. Het vocht wordt over de rollers verdeeld waarna het op de plaat gezet wordt. Hierdoor blijven de plekken zonder afbeelding vochtig waardoor de printplaat beter bestand is tegen de inkten op basis van olie die in dit proces worden gebruikt. De plaat kan nu worden geïnkt.

Terwijl deze ronddraait, brengt de plaat de geïnkte afbeelding over op een rubberdoek waardoor een afbeelding in spiegelbeeld ontstaat. Als de afbeelding vervolgens op papier gedrukt wordt, is het weer leesbaar.

Voorbeelden

Hieronder zie je een voorbeeld van een relatiegeschenk waarbij offsetdruk wordt toegepast. Wanneer je op de afbeelding klikt, ga je naar de bijbehorende categorie.