Duurzaam assortiment

Ons assortiment wordt constant verbeterd met het oog op milieuvriendelijkheid. Op die manier streven we samen naar een groenere planeet en werken we gezamenlijk aan een duurzame toekomst. Maar hoe milieuvriendelijk zijn onze producten eigenlijk? In deze blog lichten we enkele materialen uit.

Bamboe / bamboevezel

Bamboe staat bekend als het snelst groeiende gras op de wereld. Het groeit elke dag met ongeveer een meter. Daarnaast heeft bamboe heel weinig water nodig om te groeien – en dat is een ander voordeel. Bamboe groeit op een natuurlijke manier door middel van zonlicht, dat vergemakkelijkt de productie ervan. Een ander bijkomend voordeel is dat bamboe CO2 vasthoudt, veel zuurstof produceert en volledig biologisch afbreekbaar is. Wel is het dan belangrijk te kiezen voor natuurlijk bamboe, zonder gebruik te maken van chemicaliën. Daarnaast komt bamboe textiel ook steeds vaker voor. Dat wordt geproduceerd door garen van bamboe te breien of weven. Van een plant wordt het verwerkt tot een bamboe vezel, vervolgens wordt er een bamboe draad van gesponnen en kan er textiel van gemaakt worden.

Hout

Hout is een hernieuwbare grondstof, dat betekent dat het afkomstig is uit duurzame bossen is en daardoor één van de meest milieuvriendelijke materialen. Bomen produceren zuurstof terwijl ze groeien. Bovendien is hout geschikt voor hergebruik en de meeste houtsoorten zijn volledig biologisch afbreekbaar. Het verdwijnen van tropische bossen heeft echter wel nadelige gevolgen voor het milieu. Gelukkig zijn er milieuvriendelijke alternatieven voor tropisch hardhout, zoals verduurzaamd hout. Duurzaam beheerde bossen kunnen worden herkend aan het FSC- en PEFC-keurmerk, waarmee de mate van duurzaamheid van een specifieke houtsoort kan worden vastgesteld.

Tarwestro

Dit materiaal wordt verkregen uit de stelen die overblijven na de oogst van tarwe. Voorheen werd dit gezien als afval, maar nu realiseert men zich dat deze grondstof herbruikbaar is. Bij de meeste producten waarin tarwestro verwerkt is, bestaat ongeveer 35% tot 40% uit tarwestro. De rest is vaak ABS. Meng je die twee materialen ontstaat een stevig materiaal dat veel minder plastic vereis en dus milieuvriendelijker is.

Kurk

Kurk is een enorm duurzaam materiaal dat 100% natuurlijk, volledig biologisch afbreekbaar, milieuvriendelijk én recyclebaar is. Het wordt geproduceerd uit de bast van bomen en is daardoor een hernieuwbare bron, omdat het telkens opnieuw groeit. Behalve deze goede eigenschappen heeft kurk ook nog een prachtige uitstraling en wordt het gebruikt voor de productie van steeds meer items.

rPET

Het gebruik van gerecycled PET, ook wel bekend als rPET, resulteert in flinke besparingen op het gebruik van fossiele brandstoffen. In plaats van bij te dragen aan een enorme ophoping van plastic afval worden miljoenen PET-flessen verzameld en gerecycled om nieuwe producten te creëren. Deze flessen worden verzameld door consumenten en vervolgens hergebruikt. rPET is dus recyclebaar en kan worden gebruikt om verschillende producten te maken. Het is een lichtgewicht materiaal, maar tegelijkertijd ook erg sterk. Onder meer tassen en paraplu’s worden tegenwoordig gemaakt uit rPET. Daarnaast hebben wij ook mutsen en dekens die vervaardigd zijn uit gerecyclede flessen.

Biologisch katoen

Bij het produceren van biologisch katoen worden meerdere technieken en materialen toegepast die een aanzienlijk lagere impact op het milieu hebben. Het gebruik van biologisch katoen resultaat gemiddeld in 91% minder waterverbruik en er worden geen schadelijke chemicaliën gebruikt, vergeleken met conventioneel katoen. GOTS – dat staat voor voor 'Global Organic Textile Standard' – is een gerenommeerd certificaat voor biologisch katoen.

Vragen?

Als je meer vragen hebt over ons milieuvriendelijke assortiment of wilt weten wat wij doen om bij te dragen aan een groenere planeet kun je contact met ons opnemen. Bel ons op 0315-632515 of stuur een mailtje naar [email protected]. Tijdens openingstijden kun je ook met ons chatten.