Stichting Zorgboerderij Slangenburg

Stichting Zorgboerderij Slangenburg is sinds 2021 klant van Stravers Relatiegeschenken en bestelt sindsdien naar tevredenheid promotieartikelen en bedrukte kleding. We gaan in gesprek met Wiebe de Heer, die meer vertelt over het werk van de zorgboerderij.

Dagbesteding in en rondom Doetinchem

Stichting Zorgboerderij Slangenburg – in de buurt van Doetinchem – bestaat sinds 2007 en is van origine een zorginstelling. “We zijn destijds heel kleinschalig begonnen en we vallen niet onder een grote (zorg)organisatie. Wat we vooral doen is dagbesteding verzorgen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zonder ons daarbij te focussen op een bepaalde doelgroep. Bij ons werken volwassen tussen de achttien en tachtig jaar”, vertelt Wiebe. “In de loop der jaren zijn we verder gegroeid en beheren we ook Natuurkampeerterrein Distelheide. Sinds 2019 treden we meer naar buiten toe en werken we ook voor particulieren en bedrijven die groenklussen aanbieden. Mensen die uitvallen in het reguliere arbeidsleven komen regelmatig bij ons terecht. Ze hebben vaak een vak geleerd, zoals hovenier, stratenmaker of timmerman. De praktische kant van het werk beheersen ze wel, wat wij doen is de factor druk wegnemen.”

Mooie groei doorgemaakt

In 2022 heeft Zorgboerderij Slangenburg een rechtsvormwijziging gehad en is het een stichting geworden. Daaronder valt HartWerk B.V., de erkend sociale onderneming van Stichting Zorgboerderij Slangenburg. “Onder die naam treden we steeds meer naar buiten en verzorgen we bij particulieren, bedrijven en (semi-)overheidsinstellingen onder meer de aanleg van opritten en onderhoud van tuinen. Het doel is om zo veel mogelijk maatschappelijke impact voor alle betrokkenen te realiseren. Samen met Staatsbosbeheer onderhouden we de omgeving van Kasteel Slangenburg”, vervolgt Wiebe. Inmiddels zijn Zorgboerderij Slangenburg en HartWerk B.V. aardig gegroeid en werken er – naast tien betaalde krachten – zo’n vijftig mensen op basis van dagbesteding. Het doel is vooral om participatiebanen te creëren.

Kleding met borduring besteld

Begin 2021 besloot Stichting Zorgboerderij Slangenburg om bedrukte kleding bij ons te bestellen, deels om de naamsbekendheid te vergroten maar ook om iedereen onderdeel te laten voelen van het team en waardering uit te spreken. “Een deel van onze doelgroep heeft geen geld om kleding te kopen en is ook afhankelijk van de voedselbank”, zegt Wiebe, die zelf sinds 2018 voor Zorgboerderij Slangenburg werkt. “We hebben onlangs bij Stravers een bestelling van bedrukte softshell jassen, T-shirts en truien geplaatst. Voor alle mensen die zich aansluiten bij ons project zijn er shirts en truien beschikbaar. We willen een hechte groep zijn en iedereen écht onderdeel laten voelen van ons team, zonder onderscheid te maken. Als we op locatie aan het werk zijn of onze collega’s op straat lopen, creëren we op die manier naamsbekendheid. Dat is mooi meegenomen, maar niet het voornaamste doel.”

“Alle kleding is op twee posities bedrukt; op de voorkant staat het logo van de zorgboerderij en op de achterkant staat het logo van HartWerk B.V.. Het logo van de zorgboerderij is gebaseerd op een labyrint en een speldje van een locatie. De betekenis erachter is dat mensen zich bij ons kunnen ontwikkelen; een labyrint heeft namelijk altijd een doel.”

Zie onderaan deze pagina foto's van de geborduurde kleding

"Communicatie erg fijn"

Wiebe merkt dat het bestelproces bij Stravers hem bevalt. “Als we weten wat we ongeveer nodig hebben, dan mail ik en vervolgens krijgen we een aantal voorbeelden van geschikte producten. Soms halen we een sample op en bespreken we dat in het team. We zijn heel tevreden over de kwaliteit van de kleding, die is bijzonder goed. Zeker gezien het fysieke werk dat onze mensen uitvoeren; het gaat om goede kwaliteit kleding tegen een aantrekkelijke prijs. Daarnaast vind ik de communicatie met Stravers erg fijn. Er zijn korte lijntjes en mailtjes worden altijd binnen een paar uur al beantwoord. Ik heb vaak contact met Carlo, als wij iets willen bestellen mail ik hem.”

Groenten voor 250 gezinnen

De opbrengsten van het werkbedrijf komen volledig ten goede aan degenen die het hard nodig hebben in onze maatschappij, zo geeft Wiebe aan. “Van die opbrengsten financieren wij deels ook onze moestuin. Daar verbouwen wij groenten, waarmee we wekelijks 250 gezinnen kunnen voorzien van biologische verspakketten. Hier gaan wij de komende jaren mee door, zodat we nog meer mensen kunnen helpen én we een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij. Wij werken bij Zorgboerderij Slangenburg en HartWerk B.V. namelijk volgens de basis ‘People Planet Profit’, waarbij de drie duurzame elementen people (mensen), planet (planeet/milieu) en profit (opbrengst) centraal staan.”