Zonnepanelen Stravers

Als je graag je eigen bakje meeneemt naar de ijswinkel of geniet van een koffie to go uit je zelf meegenomen beker, dan zit je goed vanaf 1 juli. Het kan nu nog wat ongebruikelijk aanvoelen, maar vanaf die datum is het een milieubewuste keuze én een slimme zet voor je portemonnee.

Minder zwerfafval

We moeten de komende jaren serieus inzetten op het verminderen van de plastic soep – en dat moeten we samen doen. Dat betekent niet alleen het zwerfafval op straat verminderen, maar ook flink minder gebruikmaken van plastic in het algemeen. We hebben de afgelopen jaren al verschillende veranderingen meegemaakt in de supermarkt, waar het heel normaal is geworden om je eigen boodschappentas mee te nemen in plaats van een plastic zakje te kopen. In 2023 streeft de overheid ernaar om dit idee uit te breiden naar andere producten, zoals koffie to go-bekers, frietbakjes in snackbars en verpakkingen in ijswinkels. Hetzelfde principe dat geldt voor plastic tasjes in winkels kan op deze manier worden toegepast.

Maatregelen voor minder plastic

Alle rondslingerende (plastic) voedselverpakkingen zorgen samen voor een flinke afvalberg; vooral het eenmalig gebruik van sommige plastic verpakkingen is erg schadelijk voor het milieu. Dat heeft onder meer al geleid tot het verdwijnen van de gratis tasjes in de winkels, de introductie van de papieren rietjes bij fastfoodketens en de invoering van statiegeld op blikjes vanaf 1 april 2023. Die maatregelen zijn bedoeld om de horeca en de consumenten bewuster om te laten gaan met de milieu-afdruk die ze achterlaten. Kiezen voor herbruikbare materialen wordt gestimuleerd.

Meerprijs vanaf 1 juli

Vanaf 1 juli 2023 geldt er een nieuwe regeling wat betreft de wegwerkbakjes en -bekers; ze worden niet meer kosteloos verstrekt én er wordt een extra bedrag in rekening gebracht. De precieze meerprijs wordt aan de ondernemer overgelaten, waardoor deze kan variëren. Consumenten kunnen echter ook kiezen voor een alternatief door een herbruikbaar bakje mee te nemen. In dat geval worden er geen extra kosten aan een bestelling gekoppeld. Deze maatregelen hebben als belangrijkste doel om de hoeveelheid zwerfval te verminderen.

Herbruikbare producten

Tegenwoordig zien we steeds meer bedrijven die hun assortiment verduurzamen. Het is belangrijk om onze relaties, collega’s en medewerkers aan te moedigen om bewuster om te gaan met onze planeet en herbruikbare producten in te zetten in plaats van wegwerpartikelen. Een paar voorbeelden:

  • een thermos- of drinkfles. Ideaal om de hele dag door te gebruiken en bij te vullen als deze leeg is;
  • herbruikbare koffiebeker. Perfect om een bakje koffie te halen;
  • een groente- en fruitzakje voor in de supermarkt. De plastic tasjes voor groenten en fruit verdwijnen ook uit de supers;
  • een inklapbare reisbeker. Het voordeel is dat deze heel weinig ruimte in je bagage inneemt en daardoor perfect is voor op reis.

We hebben enkele alternatieven voor wegwerpservies op één pagina inzichtelijk gemaakt.

100% energieneutraal

Ook bij Stravers staat duurzaamheid hoog in het vaandel. Dat doen wij onder meer door ons volledig energieneutrale productieproces. Dankzij de ruim 500 zonnepanalen voorzien we onze drukkerij, magazijnen en kantoren van de benodigde energie.; een prestatie waar we met veel trots naar kijken. Daarnaast streven wij ernaar om het milieu zo min mogelijk te belasten met onze druktechnieken en gebruiken we alleen maar drukinkten op waterbasis.

Wij hebben het plan om vanaf 2024 al onze containertransporten 100% te compenseren door het aanplanten van bomen. Bovendien streven we ernaar om vanaf 2025 uitsluitend producten aan te kopen met een minimale ecologische voetafdruk. Ook dragen we ons steentje bij door een steeds milieuvriendelijker assortiment samen te stellen. Dit omvat een ruime selectie van duurzame materialen, zoals hout, bamboe, tarwestro, kurk, jute, biologisch katoen, gerecycled papier, koffiegranulaat en rPET (gerecyclede PET-flessen).